Bandenwissel en nieuwe wetgeving omtrent winterbanden in Duitsland
De herfst heeft inmiddels zijn intrede gedaan en daarom is het tijd voor de bandenwissel van het najaar. Om de veiligheid te optimaliseren is dit het moment om de zomerbanden te vervangen door winterbanden.
Waarom wisselen naar winterbanden?
De reden hiervoor heeft alles te maken met de rubber samenstelling en het profiel van de band. Winterbanden zijn gemaakt van een zachter rubber en beschikken over een profiel waarmee de banden meer grip en een kortere remweg hebben op natte, gladde en besneeuwde wegen bij temperaturen onder de 7°C. Doordat water en sneeuw beter uit het loopvlak afgevoerd kan worden is de kans op aquaplaning en dus ongelukken kleiner.
Zomerbanden zijn daarentegen gemaakt van een harder rubber en beschikken over een minder profiel waarmee deze banden juist meer grip en een kortere remweg hebben op droge wegen bij temperaturen boven de 7°C.
Door de juiste banden onder de juiste weersomstandigheden te gebruiken verhoogt u de veiligheid voor uzelf en voor andere weggebruikers.
Wanneer moeten banden gewisseld worden?
Een eenvoudige regel om te onthouden is de volgende:
Zodra de buitentemperatuur onder de 7°C zakt, is het tijd om de zomerbanden te wisselen voor winterbanden, en andersom. Over het algemeen zijn winterbanden geschikt van oktober t/m februari en zomerbanden van maart t/m september.
Belangrijke informatie omtrent winterbanden in Duitsland
Als Nederlanders reizen wij relatief vaak door omliggende landen, waardoor het belangrijk is om de regelgeving in die landen regelmatig in de gaten te houden. Een zeer belangrijk aspect om bij de komende bandenwissel rekening mee te houden is een wijziging in de wetgeving omtrent winterbanden in Duitsland.
Het M+S-symbool
Lange tijd waren banden die geschikt zijn voor winterse omstandigheden te herkennen aan het Mud+Snow-symbool, maar dit is niet langer van toepassing. Volgens de Automobil Club Verkehr is het M+S-symbool niet wettelijk beschermd, waardoor de daadwerkelijke wintergeschiktheid van dit soort banden nooit is aangetoond.
Vanaf 1 oktober is het daarom in Duitsland onder winterse weersomstandigheden niet langer toegestaan om te rijden met banden die enkel het M+S-symbool dragen. Dit geldt overigens niet alleen voor winterbanden maar ook voor vierseizoenenbanden!
Sinds 2018 wordt het Alpine-symbool - te herkennen aan de berg met een sneeuwvlok - gebruikt om winter- en vierseizoenenbanden te labelen. Als banden overigens een combinatie van het M+S-symbool en het Alpine-symbool hebben dan zijn deze wel toegestaan in Duitsland.
Banden met het M+S-symbool zijn in Duitsland niet verboden, maar ze worden per 1 oktober 2024 niet meer gezien als winterband. Dus tijdens winterse omstandigheden mag u er in Duitsland de weg niet mee op.
Om de veiligheid op de weg te garanderen moeten banden voldoen aan de recente Europese veiligheids- en milieustandaarden. Rijdt u in Duitsland toch met banden die alleen het M+S-symbool hebben, dan riskeert u vanaf 1 oktober 2024 een flinke boete.
Door u aan de regelgeving te houden zorgt u niet alleen voor uw eigen veiligheid, maar voorkomt u ook mogelijke boetes en problemen met uw verzekering. Het is dus belangrijk om uw banden tijdig te controleren en indien nodig te vervangen!